FENERBAHÇE 2-1 DYNAMO KYEV

 



Çok ama çok önemli bir galibiyet, neden? Top oynatmamaya gelmiş güçlü bir takımı yendiğimiz için. Taraftarla bir olup son ana kadar kazanmak için bir takım olma yolunda emin bir adım attığımız için. Kadıköy'ü çıkış olmayan günlerine doğru çevirdiğimiz için. Bunlar güzel günler, daha güzelleri ufukta.

Altay
Henrique - Szalai - Peres
Ferdi - Arao - Crespo - Alioski
Rossi - Pedro - King

Kayserispor maçındaki kadro ve oyunla hemen hemen aynı. İrfan Can'ın baskı eksikliğine karşı Rossi'nin daha hareketli olması avantaj. Ancak dün de görüldü ki, bu şekilde kapanan kaliteli takımları açmak için duran top çok önemli, İrfan Can'ın önemi.

Rakip Kayseri kalitesinden hatta bizim ligin kalitesinden yüksek olunca, 1. bölgedeki baskımızı, aynı şiddette yapamadık. Bunun bir nedeni, rakibin benzer bir baskıyı bize uygulaması ve bunu kıracak oyunu akan oyunda kuramamamız oldu. Ama daha da önemlisi, ilk 12 dakikada bize yapılan 6 faul, bizim yaptığımız 3-4 faul ve neredeyse tamamında rakibin sürekli ölmesi nedeniyle oyunun ritmini bir türlü oturtamamamızdı. Bir oyun üstünlüğü sağlamaya çalışmaktan çok psikolojik bir savaşa çevirmek istedi Dynamo maçı. Lucescu faktörü. Fenerbahçe düşmanları, gittikleri her kulüple aramızı bozuyorlar. Şenol Güneş bir Lucescu iki. Fenerbahçe düşmanlıkları hayata tutunma nedeni sanki. Lusecsu hem oyuncularını sahada futbol oynanmasın diye kurmuş hem de kendisi kenar yaptığı tahriklerle tribünleri germeğe yemin etmiş. Galibiyetle unutulup gitti, bordo polo, lacivert pantolon ve bordo ayakkabı kombini bile planlıdır ama kanıtlayamam.

Bu oyunda yapabileceğimiz hamleler duran toptan gelecekti. Bunda da faulleri ikinci bölgede yaparak, sert ortalardan korudular kalelerini. Lakin Jesus'un taç kurgusunu, ki biz de ilk kez izledik, hesaplayamadılar. İkinci gol oradan geldi. İlk gol de, golden önce yarattığımız tek tehlike gibi kornerden geldi. Burada bir parantezi Ferdi için açayım.

Kanat forveti olarak geldi. Yetersizdi. Gelişme göstermesi gerekiyordu. Fenerbahçe'nin ne şimdiki ruh hali (acilen şampiyon olunması gerek) ne de yapısı, oyuncunun gelişme göstermesi için çok uygun değil. Biz, ne kadar tersini savunsak da, Arda örneği hariç zira o bambaşka bir yetenek, yıldız olmuş oyuncuyu isteriz, gelip büyüyecek oyuncuya toleransımız zordur. Ferdi böyle bir ortamda, surat asmadan, burun kıvırmadan, verilen her görevi en iyi şekilde yapmak için çok çalıştı, çalışıyor. Geçen sezon, başlangıçta çok sıkıntı çektiği üçlü defans kanat oyunculuğu bugün mükemmel olmasa da fersat fersah ileride. Hala hataları var, olacak. Lakin çalışıyor. Bu şekilde giderse kısa bir süre için komple bir oyuncu olacak. Ve tam tersi Osayi için geçerli. Ortalamanın çok üstündeki hızı nedeniyle onun her yere yetişebileceğini sananlar, ona kötülük yapıyor. Sürekli küskün, suratı asık, oynamadıkça kapanan, yedekten girince üzülen Osayi'nin kendine gelmesi gerek. O Ferdi gibi değil, defansif özellikleri gelişecek gibi de değil. Yapacağı şey, bu hızının değerini ortaya çıkaracak olan bitiriciliğini geliştirmek. Belki o zaman Jesus'un ileri üçlüsü için iyi bir alternatif olabilir. Yoksa...

Parantez uzun sürdü. Maça dönüyorum. Duran top kartını gayet güzel bir şekilde kullandık. Evet golün gelişi son dakikalarda oldu. Batshuayi golü atamasa da, duran top açısından sınavı geçtiğimiz gerçeği ortada olacaktı.

Jesus'un istediği makine gün geçtikçe daha iyi olacak. Artık rakamlar belli. Seçilen oyuncuların karakterlerine göre de konumlarda ufak değişiklikler olacak. Lakin merkezdeki Arao-Crespo ikilisinin bozulmaması gerekiyor bence. Rahatsız edici bir süreklilik ve ısırma ile oynuyorlar. Sistemin gereği olan yedekleri de var, İsmail (sakinleşirse) ve Mert Hakan ikisinden birisinin yerine oynadığı zaman çok sırıtmayacak. 

Gruplara galibiyetle başlamak iyi. Gruptan çıkacağımızı düşünüyorum. Zira iç sahada 7 puandan aşağı almayız. Deplasmanda alınacak bir galibiyetle de 10 puanın altına düşmeyecek şekilde bitiririz grubu. Sorun, grubun zayıf halkasında olacak. Herkese yenilirlerse 10 puan yetmeyebilir. Ve elbette gerçek hedefimiz lig şampiyonluğu. Ama yanında UEFA Ranking meselesinde yukarı çıkmak da önümüzdeki yıllardaki kura çekimleri için iyi olur.