FENERBAHÇE 1-0 KONYA, MAÇTAN SONRA KISA KISA


Sahada aynı tip iki (kenarda veya tribünde artı bir) stoperinin önüne (sanki/belki güvenmediğinden) iki ön stoper daha (Topal ve De Souza) koyup, beklerini (ligin en iyi hücum yapan dört) beklendiği kadar ileri çıkartmayıp, oluşabilecek tek tük pozisyonda da Türkiye'nin en iyi (Avrupa'da sayılı) kalecilerinden birinin rahatlığıyla takım kurduktan sonra "az pozisyon" verdik demek yanlış değildir elbette. Hele hele sezon başında rakibin her atağı gol ve gol pozisyonuna döndükten bir süre sonra böylesine başarılı bir defansı ortaya çıkınca elbette konuşacaktır payı olanlar. Bu kadar defansif bir düzenin doğal sonucu bu olmalı aslında. Tebrik gerekir mi? Peki, ettim. Bir de diğer yarısına bakalım mı bardağın?
Daha önce söylediklerimden hatırlatma. Bu takım RvP ile Fernandao'yu aynı anda oynatacak kapasiteye sahip. Ve aynı anda kullanılan iki ön stoper nedeniyle Diego'nun verimimin düşmemesi mümkün değil. 

Canlı canlı örnek, ikinci yarı oyundan alınan De Souza ve yerine oyunu ileriye taşıyabilen Ozan'ın girişiyle Diego'nun hücuma daha çok katkı verebilmesi. Maçın ilk yarısında şutu yok takımın, ikinci yarıdaki ilk iki şut Diego'nun 3. bölgede daha çok bulunabilmesi sayesinde. Gol olmadı ancak ikisi de gol tehlikesi yarattı. Çok zor değil.

Bunun için de formül şudur;
kaleci
stoper        stoper
bek                              bek
orta saha
orta saha   orta saha   orta saha
forvet      forvet

Oysa biz 4-3-3 gibi diziliyoruz. Diziliş değil sıkıntı. Sıkıntı oyunculara verilen görevler. RvP ilk yarıda topla çok az buluştuğu gibi, bu anların neredeyse tamamını rakip ceza alanı dışında yaşadı. İkinci yarı RvP'nin daha çok kullanılacağı anda sahada Nani vardı onun yerinde. 4-3-3 için doğru değişiklik, onun kanatta kıyas yaparsanız elbette Nani'dir tercih edilecek. Forvet olarak Fernandao ile kıyaslamak da doğru değil ancak Brezilyalının performansı ortada. İşte bu nedenle sistemi 2 forvete çevirmek gerekiyor.

İkinci yarıdaki kurgu, istek tamam. Galibiyet ısrarına alkış. Ancak ne yazık ki gün geçtikte umut kırılıyor. Reçete belli. Uygulayacak kişi belli. 4-3-3 oynayıp RvP'yi kullanmamak gibi, 4-1-3-2 oynayıp Nani'yi de kullanmamak mümkün.

Ben Daum zamanındaki gibi hele hele Yanal zamanındaki gibi, deplasmanlarda da Kadıköy'de oynadığı gibi 3. bölgede oynayan Fenerbahçe istiyorum, çok mu?