FENERBAHÇE 2-1 BURSA, MAÇTAN SONRA KISA KISA


"Yarın hemen unutulacak. Kendimizi bu konuda hırpalayıp, moralimizi ve motivasyonumuzu bozmanın anlamı yok. Bütün ülke görüyor (Fenerbahçe lehine verilmesi gereken 2 penaltı, kırmızı kart görmesi gereken Bursasporlu Dany'nin kart görmemesi). Hakemlerin bazı konularda belirli takımlara (Üç Büyükler) hoşgörüyle yaklaşmasının acısını Avrupa'da çekiyoruz (Molde maçına atıfta bulnuyor). Milli takımdaki oyuncularımız bunlara alışıyor. Kulüp maçlarında (Avrupa'da) hakemler en ufak taviz vermiyor. Türk futbolunun Avrupa düzeyine çıkması ve orada kalabilmesi için önemli unsurlardan biri bu. Oradaki hakem yönetimlerinin, anlayışlarının aynısının Türkiye'de yapılması gerekir ki dışarı çıktığımızda Avrupalı hakem yönettiğinde, buradaki muameleyi beklemeyelim."

Ertuğrul Sağlam'ın maç sonu açıklamalarından bir bölüm bu. Barış Şimşek'ten şikayetçi. Futbol kariyerinin büyük bölümünü belirli takımlardan birisi olan Beşiktaş'ta geçiren Ertuğrul Sağlam. Avrupalı hakem maç yönettiğinde buradaki muameleyi beklemeyelim deyip Beşiktaş'la Avrupa'da Şampiyonlar Ligi fark rekorunu kırmış olan Ertuğrul Sağlam.

Ben de kendi sözlerini tekrarlayayım; "Kendimizi bu konuda hırpalayıp, moralimizi ve motivasyonumuzu bozmanın anlamı yok."

Zor maç. Nedeni sadece rakibin kuvvetli olması değil. Hatta daha önemli nedeni hafta içinde kaybedilen ve büyük tepki çeken Molde maçı sonrası olması. Muhtemel kayıp büyük baş ağrısı yaratabilir. Nitekim kayıp olmamasına rağmen baş ağrısı yaratmak için sürekli kaşıntı başladı.

Kadro hocanın işi. van Persie'nin oynamaması da saygı duyulması gereken bir karar. Buna van Persie bile saygı duyarken (isyan etmesi ve memnuniyetsizliği ayrı şey) çıkıp bıdı bıdı yapmak mantıksız.

Ne fark var? Volkan kalesinde, Hasan Ali sahada, Lazar ilk kez on birde, sakatlar tedavide, taraftar tatil haftasına girilmesine rağmen tribünde. Bursa'ya kuvvetli dememin oynadığı futbol veya sıralamadaki yeri değil elbette. Ligin kalburüstü takımlarından olması. Bu durum favori olmamız gerçeğini değiştirmiyor tabi.

Oyundan şikayet yok. Hele mücadeleden, hiç. Şikayet hakemden yana. Belki de oyunu koparacak kırmızı kart çıkmıyor. Önemli detay. 2009/10 sezonunda Kadıköy'de 2-0 öndeyken Volkan Şen'in bizim yarı sahamızda Alex'e attığı dirsek ve oyundan atılmaması, kalan dakikalarda 2-3 kaybedilen maç. O maçı kazansak lig tarihi farklı yol alacak. Kimdi o gün hakem? Bülent Yıldırım.

Bugün ise Barış Şimşek. Trabzon bölgesi hakemi Şimşek'in tek hatası bu değil elbette. Lazar'a yapılan penaltıda da kör. Haydi anlaşamayalım, omuz omuza şarj densin. Peki Mert'in Alves'e yaptığı? Peki Serdar Aziz'in Uygar'a yaptığı? Fernandao'nun tüm ikili mücadelelerinde sürekli faul yaptığı kararı? Yere düşen her Bursalı'nın faulü kazanması?

Tekrarlayalım. Ligimizde vasat hakem bile yok. Kabiliyetli ancak karakter sorunu çeken var. Ve genel olarak maçları yönetmek yerine idare etmeyi tercih eden hakemler var. Şota hocanın Cüneyt Çakır için söylediği aslında genel bir şey olarak algılanmalı. Çakır bunların başıdır, lideridir. Ancak tamamı ve bağlı oldukları tüm kuruluşlar böyledir. Şota hocanın dediği gibi "...ne yapalım ama veriyor, vermiyor, kendisi biliyor ne zaman verecek, ne zaman vermeyecek diye. Mutlu değilim kesinlikle hakemden ama, tekrar söylüyorum, ne yapalım? Dünyanın en iyi hakemi budur işte".

Buraya kadar futbol dışı.  Futbola gelirsek Hasan Ali ve Raul'un yıldız oldukları, winner (kazanmayı alışkanlık yapan anlamında kullandım) Nani ve van Persie'nin imza attıkları, Rıdvan Dilmen'i deyimiyle Yavru Rıdvan Lazar'ın kendisini gösterdiği, Volkan'ın yine güven verdiği, Şener'in az sırıttığı, Topal'ın ve Kadlec'in vasat üstü oynadığı, Ozan'ın alışma süresini geçirmeye devam ettiği, Uygar'ın zaman içinde ilk on biri tehdit edeceğini kanıtladığı, Alves'in beni yine kızdırdığı bir maç.

Galibiyet ve liderliğe devam etmek güzel. Kazanmayı alışkanlık haline getirmeye başlamak da güzel. Nani'nin ve van Persie'nin performansları güzel. Taraftar çok güzel. Bir de artık çokça çıkan dingiller olsa da olmasa da Fenerbahçe her şeyden güzel.