BEŞİKTAŞ 3-2 FENERBAHÇE, MAÇTAN SONRA HALİS MUHLİS

 

Oyundan başlamak istiyorum ama oyunu engelleyenler varken sahada bunu yapmam mümkün değil. İşin trajikomik yanı, oyunu engelleyenlerin saha Beşiktaş formasıyla çıkan rakip değil, oyunu adil şekilde yönetmekle yükümlü olan hakemler olması. Şaşıracak bir şey yok aslında. Bunu defalarca gördük yıllardır. Daha bir hafta öncesinde de. Sıcak sıcak duruyor kenarda Bursaspor maçındaki hatalar. Başlıyorum.


Önce Türkçe dersi. Halis kelimesinin anlamı TDK web sitesinde şöyle geçiyor;

Halis : sıfat Katışık olmayan, katışıksız, saf.

Sıfat olarak kullanıldığı zaman ardından kullanılan kelimeyi pekiştiriyor yani. Halis tereyağı gibi. Tereyağı yerine katışıksız, saf başka bir şey daha kullanılabilir.

Maça gelelim. Çok ama çok bariz hatalar var aleyhimize. Kötü hakem her iki takım lehin/aleyhine hata yapar. Halis sadece kötü hakem değil.

* Beşiktaş'ın ilk golü öncesinde Topal'ın müdahalesi faul bile değil. Kullanılan serbest vuruşta golü atan Kjaer ancak Ersan ofsaytta. Gol geçersiz olmalı.



* Lazar'ın orta alandan akıp gittiği pozisyonda Ersan'ın doğrudan dize tekmesi var. Lazar sakatlanıp oyuna devam edemiyor. Halis bırakın kartı faul bile vermiyor.



* Pozisyon sonrası itiraz eden Fenerbahçeli oyunculardan sadece Nani'yle takışıyor. Daha doğrusu Nani'ye takıyor. Nitekim ilk yarının son dakikasındaki sarı kartı gösterirken bir zafer yaşıyor sanki.



* İkinci yarıda Volkan'ın kontratakta topu defansın arkasına atıp depara kalkmasını Ersan elleri açık ve göğüs darbesiyle engelliyor. Sarı kartı var Fernandao'ya attığı tekme nedeniyle. Halis faulü veriyor ancak kart yok. Atılması gerek Ersan'ın. Ancak koruma altına alınmış.




* Maç 2-2'ye geldiğinde yine Volkan ile Ersan mücadelesinde topu kaçıran Volkan, Ersan'ın göğsüne gelen tekmesiyle yere indiriliyor. Halis faulü veriyor ancak yine sarı kart yok.



* Aynı pozisyon içinde Oğuzhan Kjaer'e baskı yaparken ayağına tekme atıyor. Top Şener'e geliyor, Şener topu rakibinden kurtarıyor ancak Rodholfo'nun bileğine gelen darbesinden kurtulamıyor. Faul kararı veriyor Halis ancak kart yine yok.



* Beşiktaş'ın üçüncü golü öncesinde Gökhan bizim sağ kanadımızdan fırladığı anda Gomez kendisini marke eden Alves'i formasından çekerek pozisyondan düşürüyor. Devamında Alves gelen ortaya yetişemiyor, faulü yapan Gomez kafayla golü atıyor.


Ve sonunda van Persie'nin kaleciyle karşı karşıya kalacağı veya bindiren bir oyuncumuza asist yapma olanağı bulunan bir pozisyonda, ilk Beşiktaş golündeki ofsaytı görmeyen yan hakemin ofsayt bayrağını kaldırıp akını kesmesi.

Bu yönetime rağmen kazanabilir miydik? Evet. Şimdi de oyuna geçelim.

RVP seçimi hocanın inisiyatifinde. Oynatmalı diyene de oynatmamalı diyene de saygı. Vardır açıklaması. Ama küfür nedeni değil. Hataları eleştirmek başka küfretmek bambaşka. Sahaya bakalım. Lazar'ın götürüp ortaladığı topa yetişemeyen Fernandao, Raul'un sağdan kestiği topu kaleye gönderemeyen Fernandao, Volkan'ın soldan kestiği topla Tolga'yı nişanlayan Fernandao. Fernandao geçen sezonun gol kralı. Geçen sezon da bu sezon da bu pozisyonların benzerlerini gole çevirdi. Dün ise ilk devrede şapka çıkarttıracak pozisyonlarda çuvalladı. Olur mu? Olur elbette. Ne yazık ki dün ilk devrede yaşanan buydu. Atamadık, önce ofsayttan sonra Kjaer'in hatasından iki golü yeyince şemsiye ters döndü birden.



Lazar'ın sakatlığı sonrası iki hamle vardı. Her ikisi de tutabilirdi, her ikisi de elde patlayabilirdi. Alper'i değil Volkan'ı seçti hoca. Attırdığı gol, Ersan olmasa attıracağı veya atacağı goller doğru kararı gösterdi. Fernandao daha erken girseydi ne olurdu? Bu tartışılacak bir konu. RVP'nin ilk on bir çıkmasından daha çok tartışılmalı hatta. Zira birisi yaşanacak bir oyuna göre yapılmış bir plan diğeri ise yaşanmışa göre değiştirilecek bir plan.

Raul yükselen performansını sürdürdü. Topal geçen sezonki formuna ulaştı. De Souza döndüğünde sıkıntı olacak oyuncu seçiminde. Ozan alışacak, umutluyum. Lazar keyif veren bir oyuncu. Umarım sakatlığı uzun süreli değildir. Nani dün akşam tutuktu ancak özellikle ikinci yarıdaki durgunluğunun nedeni, kart göstermek için istim üzerindeki Halis'ti bence. Hatırladıkça sinirleniyorum. Nani kartlık olduğu bile tartışılacak tek faul sarı kart, Ersan tartışmasız kartlık 4 faul. Halis muhlis hakemlik örneği işte.


Genel düzen başarılı. Takım daha iyi olacaktır. Ancak kesin olan bir şey var o da eldeki stoperlerin yetersizliği. Tahtaya yazılacak ilk isim Kadlec olmazsa defansın göbeğindeki oyun zekası düşük kalır. Bu da sürekli hata yapmaya neden olacaktır. Çok ciddi bir stoper sorunu var. Devre arası için umarım benim gibi düşünüyordur yönetim. Bir sorun da forvette. İyi veya kötü Sow vardı. Artık yok. İhtiyaç durumunda bir Webo etkisi yaratacak bir isim lazım kadroya.