2015/2016 FORMALARI, FOTOĞRAFLARDAN SONRA KISA KISA


Her zaman söylerim, tekrarlayayım. Dokunmadan, çıplak gözle görmeden kesin yorum yapmak zordur. Ancak bu işi mutfağından bilen birisi olarak, bazı konuları dokunduktan sonraya bırakarak bir iki kelam edeyim istiyorum. Başladım.


ÇUBUKLU FORMA



Görülen o ki bir süre reklamsız forma satışı olacak, müjde :) Sırtta da reklam yok, müthiş bir şans. Hemen reklamsız hem de sırtında kutu olmayan çubuklu şansını kullanmalı. 
Kumaş yorumu yok, dokunmadan tabi. Armamızın beyaz bölümleri yine gümüş rengi. Bununla ilgili şikayetimi geçen yıl resmi olarak, Fenerium'a da, kulübe hatta başkana kadar ulaştırdım. Yanıt yok. Armamızdaki beyaz rengin anlamını at gümüş rengi ekle. Rezalet. Bunu değiştirme yetkisi kimseye ait değil. Yeniden şikayetimi yapacağım.

Görüntüye gelelim. Öncelikle sade ve şık bir tasarım var, adidas'a tebrik. Yaka alışılmışın dışında. adidas logosunun ortada olması yaka şekli nedeniyle yanlış bence. Başka bir logo/bayrak kullanmadığımız için sağ göğüste yer almalıydı. Diğer yandan armamızın yeri de yanlış. Altın rengi yıldızların sarı çubuk üzerinde kaybolup kaybolmamasını dert etmeden iki çubuk arasına ortalanmalıydı. Bu sorunu 2007/08 sezonundaki formalarda yaşamış sonradan düzeltmiştik. O günden kalan kimse olmadığı için firma hafızası da mevcut değil. Aşağıda görüldüğü üzere karşıdan bakınca armamız çok kenarda kalıyor.



Ve bir de armanın gereğinden gazla aşağıda bulunma sıkıntısı var. Göğüsün altına denk geliyor gibi, biraz daha yukarıya alınması da gerekirdi.

Formanın sırtı da çubuklu, yukarıda bahsettiğim gibi. Daha önce 2010/11 sezonunda özel izinle (sanırım 3-4 defa onaya gidip geldikten sonra) sırta kutu açılmadan kullanılmıştı Süper Lig'de. UEFA'da böyle bir kullanım şansı yok. Mutlaka kutu açılacak ve kullanılacak olan numara rengi ana renklerden farklı olacak.

DEPLASMAN FORMASI


Sıkıntı büyük. Bu kumaş daha önce ve bu sezon yine Real Madrid ürünlerinde kullanılan bir kumaş. Pamuk tuşeli bir polyester kumaş. Bilmeyen pamuk zanneder. Ancak görüntü nedeniyle formadan daha çok tişört gibi duruyor ürünler. Güzel veya çirkin demek izafi. Ancak kesin olan bir şey var, o da gri melanj rengin hareket gibi hız gibi, sporla ilgili düşüncelerden çok, atalet, dinlenme gibi bir his vermesidir. Nitekim pijama ve ev kıyafetlerinde bolca kullanılan bir renktir. Renk seçimi çok ama çok yanlış. Real Madrid'in deplasman forma seçiminin de aynı yanlışlıkta olduğunu düşünüyorum.
Yine aynı şekilde, 100. yılda ismi bende kalsın bir yöneticinin isteğiyle koleksiyona 4 forma olarak konulan gümüş gri forma bir hatası olmuştu ve bu da Fenerium'un firma hafızasında yer almıyor. 100. yılda altın konseptini kullanırken gümüş rengin anlamı hiç yoktu. Gri renk, gümüş de olsa melanjda da kullanılsa, ana renk oldu mu böyle oluyor.



Formanın bir diğer anlamsızlığı da enin türkuaz çizgiler. Ben çözemedim. Pijama konseptini tamamlamak için kötü niyetle yapılsa sanırım bundan daha fazlası sol göğüse bir cep eklemek olurdu. Her bakımdan kötü bir forma. Oysa gri/siyah melanj yerine lacivert/siyah melanj kullanılabilir, lacivert formaya buradan devam edilebilirdi.

LACİVERT FORMA



Buna bir isim bile veremeyip Fenerium'un adidas'la ortaklığının ilk günlerindeki acemi 3rd Jersey kavramına geri dönülmüş. 10 yıl öncesine. Yazık. Ben, lacivert forma demeye devam edeceğim.
Forma güzel. Az miktarda ama tamamlayıcı olarak sarı renk kullanılması sadeliği güzel süslüyor. Reklamın olmaması nedeniyle gayet şık ve güzel bir forma.
Bu formayla ilgili başka bir sıkıntım var. Aslında sadece forma değil konu. Konu yıllarca Fenerium'un yaptığı işin adidas'ın "hazır" işine çevrilmesi.
Yani formaya Fenerbahçe ruhunu işlerken artık adidas'ın rafından bir ruhun alınıp üstüne arma konması.



Bakın bu forma adidas'ın Cardiff City için hazırladığı forma. Desen aynı. Aman "çubuk deseni de aynı ne olacak" cümlesiyle gelmeyin, çubuklu dersi vermek zorunda kalmayayım.
Bahsettiğim konu, 10 yıl önce başlayan Fenerium-adidas ortaklığındaki noktaya dönülmüş olması.
Fenerbahçe, ağırlığını koyduktan sonra dünyada yüzüncü yılını kutlarken adidas giyip de three stripe kullanmayan (Real Madrid, Bayern Munich) üçüncü takım. Bundan sonra geri dönüş hoş değil. Denileni yapmak değil, dediğini yaptırmaktır olay. Hele hele sen Fenerbahçe isen.

Çubuklu 7/10
Lacivert 7/10
Gri melanj 0/10
Ruh 3/10
Fenerium 3/10
adidas 10/10 (her dediğini yaptırmış)
Yönetim 3/10 (armadaki beyaz rengin değiştirilmesi umurunda değil)



Bilgi olarak;

Orlando Pirates'in, desen aynı.


Ve bu da Schalke 04


Ve Aberdeen



Ve Yokohoma F. Marinos