ELMA İLE ARMUT



Aziz Yıldırım'ın GFB mücadelesinde yaptığı genelleme yüzünden taraftarla savaşı sürüyor. Hatırlayalım. Son damladan başlayayım geçen sezon şampiyonluk maçındaki (bence yersiz) Alex De Souza tezahüratları nedeniyle başkan patlamış ve deyim yerindeyse savaş çığlıkları atarak ateşi yakmıştı. Bu sezon başında da bunun sonucunu gördük, GFB yüzünden 10 bin kişilik bir tribünün kombinesi satışa çıkartmayıp (bence hatalı olanlar GFB'nin kaymak tabakasıdır) pire yüzünden yorganı yakmıştı. Başkan bununla da kalmadı, Maraton Üst tribündeki H blokta yer alan taraftarların kombineleri nedensiz (nedenli olsa da kanıtlanamamış) bir şekilde iptal etmiş, kendini kaybetmiş görüntüsünü güçlendirmişti.


O günlerde bir ama durumu başladı. Başkanı haklı görenler nasıl başladığı önemli olmayan ve ama ile devam eden, "Ama onlar da bağırmasaydı" gibi bir saçmalama içine girmişlerdi. Bağırmayanların da kombineleri iptal olmuştu çünkü. O gün şunu söyledim; Elma ile armutu karıştırmamalı. 

Elma
Maç içinde takımı etkileyecek, zarar verecek şeyler yapılmamalı. Tepki yeri orası değil. Başkana kızıp takımı yuhalamak ıslıklamak yanlış.
Armut
Kim olduğunu bildiği 3-5 kişiyi ayıklamak yerine, bulunduğu yerdeki herkesi süpürmek yanlış. Çağlayan'da polisle çatışan, 12 Mayıs'ta polisin öldürmeye çalıştığı, öğrenci olup parasını arttıran, başkanı destekleyen, hatta 1 hafta öncesinde temsilci üye olmak için birlikte fotoğraf çektirdiği taraftarları da süpürdü başkan o gün. Yanlıştı.

O gün ama kullanmadan iki konuyu bağımsız olarak konuşmak gerekiyordu. Kimse beceremedi. Sorun hala sürüyor hem de yara derinleştikçe derinleşiyor.

Pazar günü yani dün, bildiğiniz Emenike olayı yaşandı.

Elma
Emenike fizik gücü ve hızı dışında büyük takımda oynamaya uygun özelliklere sahip değil. Bu durumdaki ne ilk ne de son futbolcumuz Emenike. Emenike'nin en büyük sorunu moral kondisyonunun felaket olması. Çabuk etkileniyor, dağılıyor. Bunu gidermek için çalışma yapmak zorunda, destek almak zorunda. Onun kadar menajeri, hocası, yanındakiler de hatalı. Emenike paramı alır yatarım kafasında bir oyuncu değil, elinden gelenden fazlasını yapmaya çalışıyor aslında. Ancak kapasitesi nedeniyle elinden geleni de veremiyor sahaya. Sizce bu işten ekmek yiyen bir oyuncu, oynamayarak, yatarak hocasını, takım arkadaşlarını kandırabilir mi? Kendi kariyerini tehlikeye atar mı? Hatalarından sonraki yüz ifadesi ortada, mutlu mu?

O sahada Fenerbahçe için mücadele veren, Fenerbahçe'nin yararı için çalışanların transfer ettiği, Fenerbahçe'nin yararı için çalışanların iyi kötü hazırladığı ve görev verdiği her oyuncu, bir diğerinden farksız olarak desteklenmeli, en azından ıslıklama, yuhalama ve hatta küfür gibi protestolar nedeniyle dümdüz edilmemeli. Taraftar adı üstünde taraf olan, tuttuğu takımın tarafında olan kişi. Tuttuğu takıma zarar vermek olsa olsa karşı taraf olmaktır. Pazar günü, Emenike'yi protesto edenlerin veya protesto edenleri haklı bulanların bazıları, başkanın dellendiği dönemde kombinesi iptal edilenlerin de aralarında bulunduğu tribün dostları vardı. Üzüldüm.

Armut
Emenike ise formayı çıkartarak, sahadan çıkarak taraftara en büyük ayıbı yaptı. Nedeni ne olursa olsun, ama kullanmadan, hatalı olduğunu kabul edecek. Kabul etmesi yeterli değil. Emenike ne yazık ki artık oynayamayacak. Çünkü her maçta tepki (bence hatadır) görmeye devam edecek. Tepki gördükçe kötü oynayacak, kötü oynadıkça morali bozulacak. Sıfır faydayla eriyip gidecek. Yapılacak en doğru şey gönderilmesidir. Paşa paşa gitmesidir. 

Aynı yere geliyoruz. Emenike'ye tepki forma olayından doğdu diyen konuya uzak bence. Emenike özellikle Emre ile yaşadığı tartışmadan bu yana bir şekilde taraftarın nefretini kazandı. Buna (aslında tüm forvetlerin içinde bulunduğu) kötü performans da eklenince hedef tahtasının göbeğine oturdu resmen. Bir tarafta aynı performansı gösterip yaptığı her kötü harekette bile desteklenen Sow varken, diğer tarafta yaptığı yapamadığı her harekette küfür yiyen Emenike. Yani tepki dün kaçırdığı gol sonrasında başlamadı, hele hele formasını çıkarıp sahadan çıktığı anda hiç başlamadı. Bunlar vitesini arttırdı protestoların. Yaptığı hareket yanlış.

Neden sonuç ilişkisine girmeden her yapılanı bağımsız düşünün bu konuda. Emenike hatalı, cezası gönderilmek. Taraftar hatalı cezası Emenike'den faydalanamamak (ne faydası diye soran lütfen geçen yılki performansına baksın, o malzemeye rağmen verdiği ortada doğru kullanıldığı ve desteklendiği -en azından protesto edilmediği- zaman). Hataları görün, görün ki bir daha yapmayın, yapmayalım. Yaptığımız her hata hayatımıza Fenerbahçe'mize zarar veriyor çünkü.