GALATASARAY 1-0 FENERBAHÇE, MAÇTAN SONRA KISA KISA

Ana başlıklar altında kısa kısa değil uzun uzun yazma zamanı. Önce finalin oynanma yeri ve şekliyle başlayalım.


Özellikle AKP'nin kalesi olan Kayseri'ye alınması maçın önemliydi. Gezi direnişinin tribünlere yansıyacak olması korkusu hükümete acayiplikler yaptıracak bol bol. Fenerbahçe'de GFB ve Galatasaray'da ultrAslan'ın hükümet güdümüne alınması önemli. Nitekim maç öncesi finale özel ve aslında sezonun saha dışında yaşanacak sorunların nedeni olan/olacak kararlar damgayı vurdu finale. Maçtan daha fazla ortaya konulması gereken şeyler bunlar. Hükümetin futbola hem de hiç anlamadan müdahalesi büyük sıkıntı yaratacak. Şu anda canlı yayında spor bakanı demeç veriyor. Daha teknik sorumlular konuşmadı bile. Çok sıkıntılı olacak sezon, hem de çok.

Gelelim maça. Evet her iki takım da hazır gözükmedi. Ancak Fenerbahçe'nin maça başlarken cezalıları nedeniyle daha sorunlu gözüktü. Sahadaki performans farklı oldu. Mert müthiş oynadı. Fark yarattı.

Mert
Topuz . Bekir . Alves . Hasan Ali
Topal . Emre
Baroni
Kuyt . Webo . Sow

Böyle çıktık. Kontrol elimizdeydi ilk yarı boyunca. Daha doğrusu ilk 40 dakika. Ancak rakip daha net pozisyonIar buldu, Mert'i geçemedi. Biz ise topa sahip olup bunu net olarak skora yansıtacak bir hale sokamadık.

Defansif zaaflar sürüyor. Maçın içindeki stoper ikililerine bakın. Önce Alves-Bekir sonra Bekir-Topal ve sonra Bekir-Kadlec. Tamamı sahada ilk kez yan yana oynayan ikililer. Bahane değil ama buna bir de Gökhan'ın sakatlığını ekleyin. Ben bunun geçici olduğunu düşünüyorum. Ve bu adaptasyon döneminde bir kaza olmamasını umuyorum.

Oyuna devam ederken oyun içindeki faktörlere de değinmek şart. Evet yine hakemden bahsedeceğim. İstesem de istemesem de.

İlk yarıda Ambramat 4. faulünde gördü kartı. Yani 3. faulü yaptıktan sonraki şiddetli itirazın gereği olan kartı görmedikten sonra 4. faulü yapmasa kart görmeyebilirdi. Aynı şekilde ceza alanı çizgisine yakın bir yerde Sow'u yerden kayarak yerden kesen Melo kart görmediği gibi faul kararı bile çıkmadı. Oysa 2. yarıda Selçuk'un benzer uzaklıkta Emre'nin yanında kendisini yere bırakmasına hemen faul kalan çıktı. Başka bir çifte standart Webo ve Drogba'ya uygulandı. Webo'nun ayağı üstünden atlamaya çalıştığı Semih'in kafasına çarpınca sarı kartla cezalandırıldı. Drogba, faul yaptığı Bekir'in hayalarına istemeden basınca kart görmedi. Webo da görmemeliydi.

Geleyim Melo Alper mücadelelerine. Yaptığı ilk sert faulde katı gördü Melo. Kısa bir süre sonra benzer bir faul daha yapmasına rağmen, ikinci san kartı görmedi. Oysa Alves, kısa süre için yaptığı iki tane kartlık faul yüzünden kolayca atıldı oyundan.

Bunların hiçbiri ne yenilgi nedeni ne de bahane. Hakemin de futbolcu, teknik direktör gibi hata yapma hakkı van elbette. Ama bunların hem oyun içinde hem de farklı oyunlarda verdikleri farklı yorum kararları, kabul etseniz de etmeseniz de skora, oyuna etki ediyor.

Oyuna dönelim. Raul'un eksikliği çok büyük sıkıntı. Ve Gökhan'ın geri dönüş zamanının en az 4-6 hafta olması. Ve stoper bölgesindeki uyumsuzluk önemli. Bunların gerek transfer gerek oyun şablonuyla düzeltilmesi şart. Yoksa Arsenal karşısında çok şansımız olmaz.Bitirirken, Galatasaraylı dost bildiklerime tebrikler. Hakemin güzellemelerini unutmamaları dileğiyle.