ANTALYA 1-2 FENERBAHÇE, MAÇTAN SONRA KISA KISA

 

Zor olması beklenen bir deplasman, maç öncesinde TFF tarafından yayınlanan Sivas-Galatasaray ve Antep-Beşiktaş maçlarında gündem olan VAR kayıtları sonrasında daha da gerginleşti. Bu ekstra gerginlik artık bütün maçlara yansıyacak. Zira TFF bir yol açtı. Kötü yaptı demiyorum. Hatta arttırıyor ve bundan sonraki tüm maçlarda VAR müdahalelerindeki konuşmaların canlı olarak yayınlanmasını istiyorum. Zira görüldü ki Sivas-Galatasaray maçında görev alan hakemlerin futbol bilgisi sınırlı.

Bu şekilde çıktık maça; 

Altay
Osayi - Serdar Aziz - Szalai - Ferdi
Rossi - Arao - Crespo - Lincoln
King - Batshuayi 

Kötü zemin her iki takım için de sıkıntı, evet. Ancak maçın gidişatına göre, geri düşen takım için daha büyük sıkıntı. Zira bu sahada bir şey yapmak çok zor, bir şey yapanı engellemek nispeten daha kolay. 

Crespo'nun hücum formatında oyun kurucu görevi üstlenip sürekli top araması Arao'yu yalnız bıraktı. Ancak Arao için bir sorun değil bu. Crespo'nun çabaları, topu ayağımızda tutamamamız nedeniyle boşa gitti. Rakip kaptığı toplarla merkezden gelmek yerine, boşa çıkan beklerimizin üzerinden kanat akınları denedi. Bu şekilde merkezdeki Arao tehdidini aştı. Nitekim gol de Osayi'nin kanadından gelen ve tebrik edilmesi gerek bir orta ile geldi. Ortayı tebrik ederken, Szalai'nin hamle hatasından da bahsetmek gerekir. Biz atamadıkça biraz gerildik, gerildikçe atamadık. İstediğimiz oyunu koyamadık sahaya. Buna rağmen King ve Serdar Aziz'in direkten şutları gol olsa devreyi önde bile kapatabilirdik. Lincoln, kaliteli ayaklarını kullanacak bir zemin bulamadı. Rossi, hızı sayesinde ayakta kaldı. Osayi, hücumda bir şey yapamadı. Ferdi ise ilk devrenin en çok mücadele eden oyuncularından birisi olsa da, sonuç alacak bir hamle yapamadı. Bunun dışında Michy'nin topla gereğinden fazla oynaması, gelişmeye başlayan atakları erken bitirdi. King'e ayrı bir parantez açmak gerek, Michy'ye oranla daha hareketli oynadı ve buluştuğu topları olumlu kullanabildi. Bütün bunların sonucunda yediğimiz golü çıkaramayınca yenik gittik devreye. Bu arada ev sahibinin bir golü ofsayta takıldı. Tekrarlıyorum, özellikle dünkü Sivas-Galatasaray maçı VAR kayıtlarından sonra üstüne basarak söylüyorum, bu teknolojiyi kullanan kişilere güvenmiyorum. Acilen Dünya Kupası'nda kullanılan teknolojiye geçilmesi gerekiyor. Bu kadar milimetrik kararları veren kişiler ne yazık ki yeterli donanıma sahip değil. 

İkinci yarıda sahaya Lincoln yerine Emre çıktı. Daha fazla yıktık oyunu rakip sahaya. Bunda elbette Antalya'nın yaslanıp hızlı atakla çıkma hevesi de etkili oldu. Ancak zaman geçip fizik kalite farkı ortaya çıkınca o kapanma, topları gelişigüzel ileri vurma haline döndü. Nitekim bu süreçte, zeminin durumuna rağmen yerden paslaşmalarla oyun kurabildik. Buna rağmen golümüz, aslında pek hedefi olmayan bir ortadan geldi. Szalai bir arkadaşına değil de belli bir bölgeye yaptı ortayı, pas gibi değildi. King'in çabası, Michy'nin takibi ile beraberlik geldi. O dakikadan sonra beklenen galibiyet golümüzdü. O da hakemin atladığı (açısı yüzünden), ancak VAR'ın devreye girdiği, tartışılmayacak kadar net (hem topun değdiği bölge, hem bu bölgenin vücuttan ayrılmış olması, hem topun yönü) bir penaltıyla geldi. 

Sonrasında biraz havlu atmış Antalya'ya karşı darbeyi indirecek bir gol bulmak gerekiyordu. Pozisyonlar bulduk. Ve hatta golü de attık. Bu defa hakem bulunduğu açıdan görmediği, Antalyasporlu oyuncunun düşmesini gördüğü için tahminen verdiği bir faulle golü iptal etti. Michy'yi arkadan itmek en azından arkaya hamle yapmasını engellemek için bek görevinden merkeze doğru hareketlenen Antalyasporlu futbolcunun, Michy'le girdiği mücadelede geriye doğru düşmesi mümkün değil, atıyor kendisini. Michy'nin formasını tuttuğu ana göre karar veriliyorsa, abartısız her maçta her korner vuruşunda bir penaltı vermesi gerek hakemlerin. Çok ucuz bir iptaldi. Aynı ucuzluğu maçın başında Serdar Aziz'e gösterdiği sarı kartta zaten sergilemişti hakem. 

Rahatlatacak golün gelmemesi, en azından bir beraberlik için hareketlendirdi ev sahibini. Nitekim uzatma dakikalarında, sadece ofsayt çizgisi ve topun atıldığı ana baktığımda ofsayt olmadığını düşündüğüm bir gol atarak beraberliği sağlama noktasına geldi. Ancak daha sonra yardımcı hakemin işaretlerle (ve elbette konuşarak) anlattığı şekilde, pas verildiğinde pasif pozisyonda bulunan ancak topla oynamamasına rağmen müdahale etmeye giden Osayi'yi engelleyen Antalyasporlu oyuncu bir ofsayt ihlaline neden olduğunu gördüm. Aslında çok net bir durum ama konuyu değiştirmek için kullanacaklar (kullanıyorlar) bunu hırsızlık yaparken yakalananlar.. Sivasspor maçında yedikleri golün iptal edilmesini meşru hale getirebilmek için top tüfek, muhabir fenomen ofsayt kuralını değişmiş gibi gösterenler için anormal bir durum değil bu. Onların doğal hali.

Bu da benzer bir pozisyon. Bir Galatasaray maçında Galatasaray lehine aynı şekilde sonuçlanmış, onun videosu da aşağıda. Mehmet Altunışık'ın Twitter mesajından izleyebilirsiniz.

https://twitter.com/mehmetaltunisk/status/1610413340731539457?s=20&t=yX6PsFzutve3Fsf4RAMiPA

Pazar günü önemli bir maç var. Öfkenizi canlı tutun ama nefrete çevirip kendinize ve etrafınıza zarar vermeyin. Alkol sınırını aşmayın. Takıma yardımınız dokunsun.

Maç yıldızlarıyla tamamlıyorum. 

Altay ★★★
Osayi ★★
Serdar Aziz ★★★
Szalai ★★
Ferdi ★★★ > Henrique ?
Rossi ★★ > İrfan Can ★★
Arao ★★★
Crespo ★★ > Zajc ★★★
Lincoln ★★ > Emre ★★
King ★★★★
Batshuayi ★★★ > Alioski ★★