TODOR "TOZA" VESELINOVIC 1930-2017


Bir dev geldi geçti. Biz elbette bizimle, Fenerbahçe'yle ilgili bölümü biliyoruz, yaşımız tutuyorsa. 3 farklı dönemde görev aldı Fenerbahçe bizim deyişimizle Veysel. İlk ikisinde teknik direktör olarak, şampiyonluk yaşadı, sonuncusunda ise Ali Şen'in sezonu Rıdvan Dilmen'le tamamlamak istemesi, Dilmen'in lisansının olmaması nedeniyle paravan olarak gelerek.


Lakabı Toza. Futbolculuğu zamanında bir efsane. Döneminin en iyi forveti deniyor. Süratli, ayaklarına hakim ve sert şutlarıyla biliniyor. Milli takımda da başarıları var. Aşağıdaki video Fransa'yı 3-2 yendikleri bir maç. Toza 2 gol atarak galibiyeti getiriyor ülkesine. 1958 Dünya Kupası maçı.



Voyvodina'nın ortak olduğu bir takım olan Sloga'da başlıyor futbol hayatına. Daha sonra Voyvodina'ya takımına geçiyor. Bir sezon oynadıktan sonra askere gidiyor. Askerdeyken Partizan forması giyiyor ve 53 maçta 50 gol atarak müthiş bir başarı sağlıyor.

Daha sonra takmına geri dönüp kulüp tarihine geçecek bir performans sağlıyor, 12 yılda 586 maçta 546 gol atıyor. 4 defa da gol kralı oluyor.

Futbol hayatı daha sonra Yugoslavya dışına taşıyor, önce Sampdoria sonra First Vienna, Saint-Gilloise ve Austria Klagenfurt derken kariyerine Proleter Zrenjanin'de son veriyor.

Futbolculuğunda 37 kez milli oluyor ve 28 gole imza atıyor. 1954'teki Galler maçının ikinci yarısında oyuna girip 3 gol atıyor ve galibiyeti sağlıyor. 1954 ve 1958 yıllarında Dünya Kupası'nda, 1956'da Olimpiyat oyunlarında da milli formayı giyiyor. Bir de bronz madalyası var.


Futbol hayatı bittikten sonra teknik direktörlüğe başlıyor. 1984 Avrupa Şampiyonası sonrasında Yugoslavya kalecisi Zoran Simovic Galatasaray'a teknik direktör Todor Veselinovic Fenerbahçe'ye transfer oluyorlar.

Zor bir sezonu averajla şampiyon olarak kapatıyor Fenerbahçe, Beşiktaş'ın hemen önünde. Aşağıdaki maç ki benim stadyumda izlediğim ilk maçtır, İnönü Stadyumu'nda 2-2 sonuçlanan maç. Bu maça aynı puanda gelip, yenilmeden dönüp sezon sonunda da averajla şampiyonluğu kazanıyoruz.



Veselinovic'in ikinci Fenerbahçe macerası bir masal. 103 gollü şampiyonluk. Geleni geçeni deviren, mükemmel top oynayan bir takım Fenerbahçe o sezon. Rıdvan'ın, hain Hasan'ın Aykut'un Oğuz'un harikalar yarattığı, Turan'ın Hakan'ın K. Şenol'ün mükemmel oynadıkları kusursuz bir sezon. 0-3'ten gelip 4-3 kazanılan efsane Galatasaray maçının sezonu.

Veysel'in son ziyareti yanlış hatırlamıyorsam şike kumpası sürecinde Kadıköy'de yapılan miting dönemi. Bu fotoğraf da o mitingden, sahneden. Bugün 86 yaşında gözlerini yumdu hayata. Bir süredir hastalıkla mücadele ediyordu, bu sefer kaybetti mücadeleyi Toza. Fenerbahçe tarihine altın harflerle yazdırdı adını. Unutulmayacaklardan birisi oldu. Sağ sütunda SEVİN dediklerimin arasındaki büyük adam Vesyel artık aramızda değil. Mekanı cennet olsun.