FENERBAHÇE 5-2 SİVAS, MAÇTAN SONRA KISA KISA

Ben en son 5 attığımız maçı hatırlayamadım Kadıköy'de. İyi oldu. Alves ve Alper'in Fenerbahçe forması altında golle tanışmalarının da Kadıköy'de gerçekleşmesi iyi oldu. Tribündeki "beklenen" sıkıntılar dışında bir süredir ilk kez mutlu koyuyoruz kafamızı yastığa.


Volkan kalesine döndü. Bir tanesi kendisine yakışmayacak diğeri de kısmetsizlikten 2 gol gördü döndüğü maçta.
Gökhan sakatlığının etkilerini atlatıyor. Alves hücumda da etkili olan bir stoper olduğunu gösterdi. Özellikle iç sahada atacağı gollerle 4-6 gol arasında tamamlar ligi. Ancak bunun için sahada yer alması lazım ki bu gereksiz sertliği yüzünden çok mümkün olmayacak. Her maç kartı var. Ve bunu hak ediyor. Egemen standart oyununu oynamaya devam ediyor ama bana hala güven vermiyor Caner, ondan Fenerbahçe'ye ilk geldiği sezon sol kanadın Gökhan'ı olmasını beklemiştim. Kabiliyetini istikrarla birleştiremedi. İstikrarını sadece saha içi hırçınlıklarında gösterdi. Şu anda sol kanadın Gökhan'ı olacak bu performansla. Olursa iyi olur ama Hasan Ali'ye yazık olur.
Selçuk'a uzun uzun değinmek istiyorum. Ama burada kısa tutmalıyım. Sadece ne kadar takdir ettiğimi söyleyeyim yeter. Bugünkü güzel oyunun mimarlarından birisiydi. Raul yine çok iyi. Müthiş tekniğini soğukkanlılığıyla süslüyor. Ve Holmen. Aç kalmış kurt gibi saldırdı oyuna. Çok koştu, takım itti. Gole yönelik çok çaba gösterdi. Emenike istediği zaman rakibini zor durumlara düşürebilecek bir kabiliyet ancak nedense maç konsantrasyonunda gelgitler oluyor. Webo  elinden geleni yapıyor ancak dünkü kadronun oyuncusu bence Sow olmalıydı.
Ve Kuyt. Yaşlı kurt demeye dilim varmıyor. Müthiş bir enerji ve konsantrasyonla oynuyor.  Koşuyor, basıyor, goller atıyor. En önemlisi durmuyor. Nazarlar değmesin.

Gelelim maça. 4-2-3-1 gibi bazen fareti üçleyen, bazen orta sahayı beşleyen bir diziliş. Bunda oyuncuların mevki performansları etkili elbette. Beğenilmeyen Selçuk'un merkez noktası olduğu, merkezi rakip yarı sahada tutmaya çalıştığımız yani ileride basan bir düzen, hamle bekleyen değil hamle yapan bir baskı ve mesafeyi kısa tutmaya çalışan bir kurgu. Kulağa hoş geliyor değil mi? Göze de çok hoş geldi.

Elbette sıkıntılar var hala. Özellikle defansif uyum tam değil. Yediğimiz ilk golde ceza alanı önünden orta yapan Burhan'a iki stoper birden müdahale etmeye çalışıyor. Bu durumda bek kademe yapınca kendi alanı boşalıyor. Gol şutunun yeri ve kaleye uzaklığı bu hataların sonucu. Evet Volkan kurtarabilirdi ama topu oraya bu kadar rahat getirmemeli rakip. Yediğimiz bu golden başka, 2 tane kopya atak daha yaptı Sivas, kaleyi bulamadılar.

Başka bir sıkıntı da İkinci  golde çıktı ortaya. Evet maçın son bölümleriydi, güç ve konsantrasyon eksiğimiz vardı. Ama futbol en az 90 dakika oynanan ve yüksek konsantrasyon gerektiren bir oyun. Özellikle defansif hatalar bir çuval inciri mundar edebilir.

Alves'in sertlik ve dolayısıyla kart sorunu ciddi. Giderilmeli. Tek çare eski maçlarımızı izlettirmek. Böylelikle Fenerbahçe aleyhine verilen faul kararlarını ve kart cezalarını fark eder. Çeki düzen verme işi de kendisine ait olur.

Volkan-Mert kıyaslamasına gelince. Kalecilerin kötü, hatalı, talihsiz goller yediği maçlar olur. Volkan ilk golü ortak bir defans hatasıyla yedi. Kurtarabileceği bir toptu. İkinci golde hatası olduğunu düşünmüyorum. Zira karşı karşıya kaldığı bir pozisyonda açıyı iyi kapatıp müdahalesini de yaptı. Talihsizliği çeldiği topun yerden kaleye sekmesiydi. Futbol bir takım oyunu. Hatalı olan, gününde olmayan oyuncuların eksikliklerini takım arkadaşları kapatırlar. Önemli olan bu tip maçlarda hataların bedelinin ağır ödenmemesidir. Mert iyi bir kaleci. Ertuğrul ondan da iyi. Aralarında ciddi rekabet olacak.

En üstte "beklenen" sıkıntıdan bahsetmiştim. Genel kurul kararı almış bir yönetime maç sırasında "istifa" diye bağırmak bence anlamsız, anlamı geçtim yararsız. Takım taş gibi top oynarken, gidişi sonrasında adı sadece protesto zamanında geçen Alex'i kullanmak Alex'e de ayıp. Hele hele reis dedikleri adama tezahürat yapanların, beğen beğenme, kulüp başkanı lehine yapılan tezahüratı ıslıklaması en basitinden ayıp.

İstifa istemek her Fenerbahçeli'nin doğal hakkı, katılmamakla birlikte saygı duyarım. Bu tepkiyi maç anında yapmayı da yanlış bulurum. Ama ben tribüne çıkar amaçlı gelip, karaborsa bilet, sahte ürün, Fenerbahçe adım kullanarak türetilen isimlerle ürün yaptırıp satanlara saygı maygı duymam.