SIK SORULAN SORULAR VE SÜPER FİNAL


Süper Final nedir?
Süper Final, TFF'nin uydurduğu, ligin bitimiyle başlayan, çift devreli deplasmanlı lig usulüyle oynanan 34 maçı ilk 4 sırada tamamlayan takımlar arasında yapılan, yine çift devreli deplasmanlı uygulanan ve şampiyonu belirleyecek olan aptal bir sistemdir.
Süper Final 34 maçta alınan puanlar ikiye bölünerek başlar, galibiyetlere 3 beraberliklere 1 puan verilerek devam eder. 34 maç sonunda alınan puan ikiye bölündüğünde buçuklu bir sayı veriyorsa bu sayı bir büyük  doğal sayıya tamamlanır. Süper Final sonundaki puan eşitliği halinde ilk olarak takımların puanlarının bir büyük doğal sayıya tamamlanıp tamamlanmadığına bakılır. Puan tamamlama yapılan takım averajla altta kabul edilir. Diğer kurallarla ilgili olarak TFF'nin web sitesine bakılır, konuyla ilgili detaylar öğrenilir.
Sık Sorulan Sorular (SSS)
Soru : Bu federasyon Galatasaray düşmanı amına koyiim, şampiyonluğumuzu elimizden almaya çalışıyor.
Yanlış : Federasyon aptal bir karar almış, düzeltememiş. Ama bu sistem Galatasaray'a değil, 34 maçı lider tamamlayan herhangi bir takıma zarar verir. Dolayısıyla Galatasaray'a özel bir düşmanlık yoktur. Düşmanlık futbola karşıdır.
Soru : Bu kararı almasalar şampiyonduk amına koyiiim.
Yanlış. Birincisi çok küfür etmemek gerek, ayıp. İkincisi, 34 maçın sonunda yapılması sezon öncesinde alınmış bir karar var. Buna göre takımlar, puan farkıyla geride bile olsa bu puan farkının yarıya ineceğini düşünerek strateji geliştirmiş olabilirler. Yani bir şekilde halam ve bıyıkları durumu söz konusudur. Israr edenlere, hiç bir şey yokken dağıtılan takımın ilk on birini verebilir ve halamın bıyıklarına sakallarını ekleyebilirim. Israr eden olursa bir sonraki organ da bıyık ve sakal gibi tüylü/kıllı olabilir. (Volkan, Gökhan, Lugano, Yobo, Santos, Emre, Selçuk, Mehmet, Alex, Emenike, Niang)
Soru : TFF sezon içinde verdi kararı. Karar açıklandığında lig devam ediyordu bir kere.
Yanlış : TFF kararını 2011 Ağustos'ta açıkladı. Süper Lig ise 2011 Eylül'de başladı, ilk maç 10 Eylül'de oynandı. 
Soru : Tamam da ilk açıklamada normal ligi lider bitiren Şampiyonlar Ligi'ne doğrudan gidecekti.
Doğru : İlk açıklamada detay vermeyen aptal TFF böyle bir söylemde bulundu. Ancak farklı haberler de çıktı. Bu habere göre farklı bir bilgi var. Ancak, zamanını tam olarak bulamadım, daha sonra netleşen açıklamada 34 maçlık bölümün liderinin avantajı olmadığı ortaya çıktı. Bu açıklamayı bulan olursa teşekkür ederim. Bu arada normal lig nedir? Böyle bir ayrım yapmak normal mi? Bank Asya'da normal ligi 3. bitiren takım play-off sonunda elenme olasılığıyla "Normal ligi 3. bitirdik biz çıkmalıyız Süper Lig'e" derse gülmez miyiz? 
Konuyla ilgili olarak Ali Dürüst'ün açıklamaları. Kaynak Hürriyet.
Ali Dürüst'ten çok sert açıklamalar 

Galatasaray Kulübü İkinci BaşkAnı Ali Dürüst, Spor Toto Süper Final Şampiyonluk Grubu'nda Beşiktaş ile oynadıkları maçın ardından yaptığı açıklamada, “Bu oyun sezon başından beri kurulmuştu, biz de bunun figüranları olarak iyi hizmet ettik. olay son maça taşındı, artık son maça çıkacağız” dedi. 

Karşılaşmanın ardından basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Dürüst, Beşiktaş maçına iyi başladıklarını ve 2-0 öne geçtiklerini belirterek, “Tabi diğer taraftaki maç, herkesi olduğu gibi oyuncuları da etkiledi. Bu oyun sezon başından beri kurulmuştu, biz de bunun figüranları olarak iyi hizmet ettik. Olay son maça taşındı. Artık son maça çıkacağız. Orada galip gelip, ya da berabere kalıp, kupayı alacağız” diye konuştu. 
Bir gazetecinin, “Figüran gibi mi hissettiniz kendinizi?” şeklindeki sorusunu, Dürüst şöyle yanıtladı:  “Yalnız biz değil, bütün takımlar. Önceden organize olmuş bir olay bu. Buraya kadar geldi. İşte sonuçta her şey planlanmıştı, planlandığı gibi oldu. Son maça kaldı, hayırlı olsun. Önümüzdeki hafta bir final maçımız var. Amacımız gidip, orada kazanmak.” 

Dürüst, “Play-off sistemini istemiyordunuz, bu sistemle şampiyonluğu kaybederseniz, tepkiniz ne olacak?” sorusuna ise “Olabilir, kaybedebiliriz. Biz zaten uzatmaları oynuyoruz. En yakın rakibimize 9, diğer rakiplerimize de 20 puan fark atıp, 34 haftalık bölümde galip geldik. Ancak 'bir şampiyona dahaoynayalım' dediler. 'Oynayalım' dedik, oynadık son maça kaldık. Önceden organize olmuş bir şey. Son maçımızı oynayacağız, hayırlı olsun” cevabını verdi. 

Beşiktaş karşısında aldıkları sonuca üzülmediklerini dile getiren Ali Dürüst, “Sonucu konuşulacak bir maç değil. Bir maç daha var önümüzde. O maça taşıyan da biz değiliz. Oyuncular elinden geleni yaptı. Bugün 3 puan olmuş olsaydı bile averaj aleyhimize çalışıyordu. Dolayısıyla baştan beri kişilerin yaptığı hatalardan dolayı müesseselerin ceza görmemeleri gerektiği söylendi. Burada tek ceza gören müessese Galatasaray oldu. Trajikomik bir olay” ifadelerini kullandı.
Konuyla ilgili Aykut Kocaman'ın açıklamaları. Kaynak TRT Spor.
...TRT Spor’a konuşan Fenerbahçe Teknik Direktörü Aykut Kocaman, ”9 puan gerideyken de söyledim, avantajlı duruma geldiğimiz bugün de söylüyorum. Play-off’a karşıyım. Play-off sistemi getirilmeden önce biz hocalara hiçbir şey sorulmadı ki… Bizim gibi sorumlu pozisyonundaki insanların fikri bile alınmadan, hareket etmek ne yazık ki ülkemizde normalleşen bir davranış oldu. Ancak bizim en başından bu yana tavrımız belli” şeklinde konuştu.
Kocaman şunları söyledi: “34 maçlık lig zaten yeterince zorlu ve uzun. Büyük maçlar, çok lezzetli oluyor. Haz duymamak mümkün değil. Ancak sorumlu pozisyonunda olduğunuz zaman bu kadar güçlü rakiple üst üste oynamak kolay değil. Bu kadar üst üste büyük maç oynamanın bıraktığı lezzet ile yol açtığı hasarı ancak sürecin sonunda yaptığımız değerlendirme ile görebileceğiz. Ama insan bazen bu maçların arasında biraz boşluk arıyor. Güvensizlik üzerine inşa edilmiş bir organizasyon. Bence play-off olmamalı...