Zafer Önder Özen

Arka planda sürekli çalışan bir kişi Önder, gizli kahramanlardan. 2001-2002 sezonu ortasında geldi Fenerbahçe'ye. Eskişehir doğumlu, Hacettepe lisanslı. Fenerbahçe öncesinde futbol da oynamış antrenörlük de yapmış. Geldiği dönemden beri özellikle Oğuz Çetin'in futbolun bilimsel yönüne verdiği önemle birlikte, takım için kim zaman orta saha kimi zaman forvet hatta kaleci kadar katkı sağlamıştır Fenerbahçe'ye.
Kendisiyle tanışmam 2002-03 sezon öncesi Avusturya kampı zamanıdır. Saygı duyulacak ciddiyette, işini seveni, adam gibi adamdır. Aradan geçen yıllarda Lorant, Oğuz Çetin, Daum ve Zico'yla çalışmış, her birinin güvendiği bir antrenör olmuştur.
Ne mi yapar Önder? Her rakibi inceler, her düzeydeki rakibi yerinde, sahasında, tribünden izler, not alır, yazar, ezberler, güçlü yanlarını, zaaflarını çizer, rapor eder. Bunun dışında Fenerbahçe'nin her maçının 90 dakikasını (gerekirse 120), saatlerce süren, sabahlamalı video çalışmalarıyla etüd eder, kim nerede hata yapmış çıkarır, olumlu yaptığı işleri ortaya koyar, sürekli olmasına çalışır.
Önder en son Sevilla maçında, Volkan'ın penaltılardaki başarısı sonrasında anıldı basın tarafından. Kalecilik yapmış olan ben, kalecinin vuruş anında sağa sola bakmayıp, hislerine güvendiğini bilir amma ve ancak rakibi saha önceden çalışma fırsatı varsa çalışmanın şart olduğunu söylerim. Önder'in başarısı köşeleri bulmak değil aslında, rakibin ne zaman ne yaptığını bilmektir.
Önder, Fenerbahçe'nin, Fenerbahçeli olmanın tüm teferruatını bilir, rakibe saygı duyan, futbolu seven adamlarla birlikte çalışmaktan zevk alır. En önemlisi benden de büyük bir teşekkür alır.

Not: Fotoğrafta Önder'i 2002 Avusturya kampındaki ilk hazırlık maçındaki yerini almaya giderken görüyorsunuz.