ALGI=GERÇEK


Olympiacos'un F4 için piyasaya sürdüğü tişört tüm ayarlarımızı altüst etti. Umarım sosyal medyadaki infial gerçek hayata yansımaz ve Galatasaray'ın basketboldaki Kızılyıldız, futboldaki Leeds United vakalarını yaşamayız.


Konu tişörtteki Yunanca ve Yunan alfabesiyle yazılmış olan İstanbul yani onlarında dilindeki Konstantinopoli ifadesi ve Aya Sofya'nın orijinal halinin yani kilise halinin bir çizimi. Evet Aya Sofya şu anda kullanılmasa da camiye çevrilmiş, artık kilise değil. Bundan tahrik olmak Türk halkı için normal ama bence doğru değil.

Diğer konu ise adamların kendi diline müdahale. Misal bir İngiliz'in gelip bizden başkentlerine London dememizi istemeleri gibi bir şey. Londra arkadaşım, benim dilimde Londra. Adamlar İstanbul'a -nedeni önemsiz- kendi dillerinde Konstantinopoli diyorlar. Neyin itirazı ki bu? 12 adanın ikişer ismi var hem Türkçe hem Yunanca.

Komotini'ye Gümülcine, Xanthi'ye İskeçe derken oluyor da neden İstanbul'a Konstantinopoli demelerine kızıyoruz? Yahu şehir zaten bizim, kızacak bir şey yok ki.

Lakin, ortada ciddi bir tepki var. Önder isimlerin tepkileri de genel algıyı ister istemez yönlendiriyor. İşin kötü tarafı -Allah korusun- gerçekleşecek bir olayda en fazla zararı bizim görecek olmamız. Hiçbir medeni kurum tişörtten tahrik olduk savunmasını kabul etmez. Hele hele o tişörtün üzerinde bir kelime Türkçe yokken.

Bir sıkıntı olmamasını, bu çekişmenin sanal ortamda kalmasını, tribünde verilecek tepkinin de akıl dolu olmasını umuyorum. Sadece umuyorum.