KURAL NE DİYOR?


Kural ne diyor ona bakalım önce.


İngilizce bilmeyenler için bir yardımda bulunayım bilenler kusura bakmasın.
Goalkeeper - Kaleci
Defender - Savunma oyuncusu
Attacker - Hücum oyuncusu
Referee - İbne hakem
Movement of the ball - Topun hareket yönü diyelim buna
Movement of the player - Buna da oyuncunun hareket yönü diyelim
Açıklama da şöyle; "A hücum oyuncusu ofsayt pozisyonundayken topa doğru koşuyor, aynı zamanda ofsayt pozisyonununda olmayan takım arkadaşı B de topa koşuyor ve topla oynuyor. A topa dokunmadığı için cezalandırılamaz."
Burada önemli olan iki nokta var. Ofsaytta bulunan ancak topla oynamayan oyuncunun oyuna müdahalesi. Yani rakip oyuncularla herhangi bir fiziksel teması var mı? Ya da rakip oyuncuların topla oynamalarını engelleyecek bir şey yapıyor mu? Nitekim yardımcı hakemin bayrağı kaldırmadan önce bunlar süzmesi gerekiyor. Ve defans oyuncusunun, ofsayttaki oyuncunun varlığına güvenerek pozisyonu bırakmaması gerekiyor.
Benim yorumumun Sow'un ofsaytta olduğunu fark ederek ya da fark etmeyerek, Caner'in pası görerek ve bilerek attığı Braoni'nin koşusuna saygı gösterip topu bıraktığı. Ve bunu yaparken ne rakip defansı oyuncuları ne de rakip kaleciyi etkilemiyor. Evet pozisyonun içinde ve evet ne yazık ki aynı Fırat Aydınus bu sezonun ilk yarısında Galatasaray deplasmanında, Alex-Gökhan pozisyonunda tam tersine karar veren hakem. Aynı Fırat Aydınus iki sezon önce de bir İBB deplasmanında Deniz'in attığı golde, Andre Santos'un topa müdahalesi olmamasına rağmen çekilen şut anında ofsaytta ve kalecinin hamle alanında olduğu için yardımcısının kararıyla golümüzü vermemiş bir hakem.
Nereye varacağım? Varacağım şey bu kararların hem de çok kısa bir süre içinde verilmesi gerektiği, hakemin yorumunun ön planda olduğu kararlar. Ben haklı olduğunu düşünüyorum Fırat Aydınus'un, Selçuk'un ceza alanımızda topa vurduktan sonra Burak'ın ayağına basmasının hamlesinin devamı olduğu kararıyla penaltı vermemesi kararında haklı ve Olcan'ın Gökhan'ı ceza alanında indirdiği pozisyonda haksız olduğunu düşündüğüm gibi. Hepsini geçiyorum sezonun en formda hakemi olmasına rağmen Fırat Aydınus dahil tüm hakemleri eyyamcı olduklarını da duruma göre maç yönettiklerini düşündüğümü de ekliyorum. Çocuğum hakem olmak istese engellemeye çalışırım, o derece yani :)