Boğaz'ın Düşman Kardeşleri

Medya'nın 'Dünya'nın Derbisi' dediği ancak sadece Türkiye'de canlı yayınlanan büyük maç günü geldi. Fenerbahçe-Galatasaray, derbiden öte bir maç. 100 yıllık tutku, ihtiras, bazen hüzün bazen mutluluk dolu bir rekabet. Boğaz'ın düşman kardeşleri yeni bir Büyük Maç'ı bekliyor. Diğer ülke derbilerinden farklı, ne din ne siyasi görüş, ne zümre farkı. Aynı evdeki aile fertlerin ezeli rakip olabileceği bir derbi. Sadece yeşil dahada değil, spor slonlarında, denizde, havuzda, pistlerde, bazen sidik yarışının da dahil olduğu yaşamın her noktasındaki bir rekabet. Büyük Maç, sadece Fenerbahçe ile Galatasaray arasında. Tarihi, Fenerbahçe ile Galatasaray arasına girmeye çalışmaktan ibaret Beşiktaş konu dışı. Lacivert ve sarı ve kırmızı.
Fenerbahçe'nin kadrosu belli. Sadece Vederson-Uğur arasında bir tercih yapacak Zico. Son haftalara bakınca bu tercihini Uğur'dan yana kullanacağını düşünüyorum.
Volkan
Gökhan . Lugano . Edu . Carlos
Selçuk . Aurelio
Deivid . Alex . Uğur
Semih
Galatasaray'ın kadrosunu ise aşağıdaki şekilde bekliyorum. Kadıköy'de kazanmak için oynayıp, çift santraforla başlayacağını düşünüyorum Feldkamp'ın.
Orkun
Uğur . Song . Servet . Volkan
Sabri . Mehmet . Hakan Balta
Arda
Hakan Şükür . Serkan
Bununla birlikte beklenen bir de aşağıdaki diziliş var. Yani temkinli, çift ön liberolu ve deplasmanda sakin oynamayı hedefleyen bir kadro.
Orkun
Uğur . Song . Servet . Volkan
Sabri . Mehmet . Barış . Hakan Balta
Arda
Serkan
Maçın gidişatı tamamen Feldkamp'ın kadro seçimi ve maçın ilk 10-20 dakikasındaki gelişmelere göre belirlenecek. Beşiktaş maçında her yönüyle yarattığımız baskı, daha ikinci dakikada yediğimiz golle birden karşımıza geçmişti. Deivid'in beraberlik golüne kadar futbolcudan taraftara bir sinir harbi yaşadık. Eğer Beşiktaş'ın niyeti ikinci golü bulmak olsa ya da ilk golde olduğu gibi şansa da olsa bir fırsat bulup 2-0 yapsalar, sinir harbinden çıkabilir miydik bilinmez. Bir de defans ve ön liberolarımızın iyi top çıkaramaması için ileride basınca Beşiktaş, cidden rahatsız olduk.
Defansa basma işini Galatasaray da yapabilecek kabiliyette. Ancak iki santraforlu dizilişle çıkarlarsa başarırlar bunu. Muhtemelen Serkan'la dolacak tek santraforlu dizilişte, arkasındaki Arda ile bu baskıyı yapması zor gözüküyor Galatasaray'ın. Yapması için orta alanlarının ileriye çıkımş oynaması gerekecek. Bu da alanı daraltmak adına defanslarını da ileride kurmaya zorlar. Deivid, Uğur (oynarsa Vederson) ve Alex'in performansları çok önemli olacak bu şekilde. Hatta Gökhan ve Carlos'un kanatlarını iyi kullanmalarıyla, forvette iyi bir duvar görevi yapan Semih, arkadan çıkan orta saha adamlarına çokça fırsat tanıyacak.
Zor maç olacak ama seyir zevki yüksek olacak. Hele ki Galatasaray'ın rakibi boğmak adına attığı her adımda, yerinde teknik özelliklerini ortaya koyarak ciddi pozisyonlar bulabiliriz. Enteresan maç olacak.